Putování cloudovými službami – Memopal

Putování cloudovými službami – Memopal

Ti z Vás, kdo můj blog sledují, tak ví, že poslední dobou se zabývám různými cloudovými službami na bázi úložišť a že jsem slíbil recenze těch nejzajímavějších služeb, v mnohém spíše pro linuxové uživatele.

Logo Memopalu

Proč tedy začínám s Memopalem?
Mám k tomu 2 důvody. Prvním z jich je ten fakt, že díky komparátorům(1,2) služeb, které jsem zveřejnil někdy před týdnem a 14 dny, jsem získal 200GB na rok zdarma, takže mé první větší zkoumání započalo u této služby a druhým důvodem je, že pro Memopal existuje klient pro linux, který se mi s „menšími“ potížemi podařilo rozjet pro Ubuntu 11.10. která nejsou oficiálně podporována.

Co je tedy Memopal?
Jde o zálohovací službu, který v základu nabízí průměrné 3 GB prostoru zdarma, který si můžete rozšířit jak zdarma, tak placeně.
Rozšíření zdarma spočívá v přivedení a následné registraci uživatele přes Váš „refferal link“, kdy za každou Vámi přivedenou duši dostanete dalších 500MB.
V případě, že stojíte o vyšší kapacitu, tak Memopal nabízí 2 základní placené tarify o velikostech 200 (49$/rok) a 300 GB (69$/rok), které lze rozšířit o 50 nebo 100GB balíčky.

Vlastnosti
Memopal je jednou ze služeb, která nabízí jak levné tarify při přikoupení kapacity, tak množství, pro uživatele velmi lákavých vlastností.

Velikost souborů
Memopal Vám nabídne 2 varianty nahrávání data na jeho servery. Tou nejdůležitější je nahrávání skrze klienta, kde Vás omezí velikostí slušných 5GB na soubor. Druhou možností, pokud jste např. na cizím počítači, je nahrávání skrze webové rozhraní kdy můžete nahrát soubor pouze do velikosti 50MB, ale nahrávání přes webové rozhraní musí předejít instalace a nahrání alespoň nějakých dat aby byla dostupná souborová struktura Vašeho PC.

Webové rozhraní Memopalu – procházení souborů a složek

Zálohování a verzování
Zálohování probíhá u Memopalu zcela automaticky a průběžně, ať se to týká nově nahrávaných souborů nebo starších, které jste zrovna upravovali a díky neomezené délce verzování si tak můžete kdykoli stáhnout starší verzi souboru např. pokud je nečitelný či poškozený. A pokud se Vám stane, že si nějaký ze zálohovaných souborů smažete, ak se nic neděje, jelikož je stále na serverech Memopalu odkud si ho můžete stáhnout.

Sekce verzování u souboru s dvěma verzemi

Bezpečnost a šifrování dat
Co se týká bezpečnosti dat a jejich šifrování, tak Memopal patří mezi ty lepší. Zamezení či ztrátě dat zabraňuje RAID 5 pole s třemi kopiemi v geograficky vzdálených serverech.
Šifrování dat je zajištěno již na Vaší straně pomocí 128-bit klíče a po nahrání na servery Memopalu dokonce 448-bit šifrováním.

Klienti
Memopal nabízí širokou škálu klientských programů pro ty nejznámější platformy operačních systémů. Nabídka zahrnuje Windows, Mac, Linux (beta), Android a iOS.

Vzhled klienta pro Windows

Shrnutí – klady a zápory
+ klient pro linux (jen CLI)
+ opravdu velmi nízká cena za dodatečný prostor (pouze 0.24$/GB/rok)
+ záloha jakékoli složky (i pro Windows, což se často nevidí)
+ neomezené verzování souborů
+ maximální velikost souboru (přes klienta) 5GB
+ velmi slušné zabezpečení šifrováním
– momentální nepodpora novějších linuxových distribucí (ale klient se dá rozjet, viz výše)

To by bylo k Memopalu snad vše a další v pořadí SpiderOak, Ubuntu One, Minus nebo třeba 4Shared.

  • Pokud se ti článek líbil, tak sdílení potěší 😉

2 thoughts on “Putování cloudovými službami – Memopal

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

2 + 8 =