Půlrok s (prvním) Androidem

Půlrok s (prvním) Androidem

Přibližně za dva týdny to bude už půl roku od doby kdy jsem si pořídil nový mobil T-mobile Vivacity, který vypadá naprosto totožně jako v ČR nově představený ZTE Atlas W. Tento telefon se stal mým prvním Androidem, který jsem vlastnil a myslím, že i prvním, který jsem držel v ruce.

Ke koupi jsem byl v podstatě dohnán selháním dotykové vrstvy na displeji u HTC Wizarda, kterého jsem jako dočasný telefon vlastnil asi rok.
S Wizardem se dalo celkem dobře vyhrát a po přetaktování z původních 195MHz na, dle zátěže volitelných, 150MHz až 276MHz (nebo tak nějak) i obstojně a rychle pracovat.

Ale teprve s Androidem jsem zjistil možnosti jaké smartphone může nabízet. I přes celkem slabé parametry jsem s telefonem celkem spokojený, ještě aby ne za 3500 Kč. 🙂
Sice nebyl nový jako nový a ani by to nebyl dost dobře možné, jelikož jde o telefon od britského T-mobilu.
Sehnal jsem ho tedy na Aukru „jako nový“.

Tak a teď už k dojmům ze samotného telefonu telefonu.

1) Android
Dobře, sice to sem tak úplně nepatří, ale musím se k němu, pokud možno, krátce vyjádřit. Jak jsem psal, tak to byla moje první reálná zkušenost s Androidem.
Kdybych znal to jak je Android skvělým mobilním systémem, tak bych už rok předtím nekupoval starého Wizarda za 1400 Kč a ještě dokupoval na Ebayi díly za tu samou částku, ale koupil bych si rovnou nějakého Androida.
Android se tak vlastně stal, díky Play Marketu, jedním z dalších hřebíků, které mě „přikovaly“ ke Googlu. 🙂
Otevřenost Androida se mi opravdu líbí a díky skvělé komunitě se každý sebe méně známý telefon dočkává alternativních ROM.
Komunita kolem ZTE se shromažďuje zejména kolem Modaco fóra a pro Vivacity se zde nachází již několik ROMek.
Pokud se podívám na uživatelskou zkušenost s Androidem jako takovým, tak jsem nadmíru spokojen. Těší mě skvělá provázanost s Googlem (aby taky ne 🙂 ), komunita, množství aplikací a možnost zeptat se skoro každého.
Princip obrazovek mi nebyl moc cizí díky používání SPB Shellu ve WinMobile 6.1 na Wizardovi, takže bylo třeba si zvyknout na mnohem citlivější kapacitní displej a psaní bříšky prstů a né nehty.

Moje stále aktuální obrazovka, jen přibyly ikony vpravo pod Runkeeperem (matice  5×8, ADW)

2) Displej
Tak ten je v segmentu levných telefonů opravdu dobrý, zejména díky relativně vysokému rozlišení 800×480 pixelů na 3,5″. Dojem z displeje kazí snad jen jeho lesklost a vysoká odrazovost na slunci i ve stínu. Tomuto negativnímu aspektu jsem se postavil koupí antireflexní fólie z Amazonu od německé firmy.
I když jsem byl varován možností, že se výrazně sníží jas nebo se změní vyvážení barev, tak se tak nestalo.

3) Konstrukce
Sice nemám zkušenosti s více mobily, ale mohu říct, že pevnost konstrukce je dobrá. Nikde nic nevrže a to ani při pokusu o kroucení.
To, co musím vytknout, je plast použitý na zadní odnímatelný kryt. Velmi rychle se objevilo množství jemných a několik vlasových škrábanců. Místy i lehčí vrypy.
Jemné poškrábání  je zjevně způsobeno konstrukcí, kdy je fotoaparát vystouplý a tak v protějším rohu je již nelesknoucí plocha.
Jelikož jsou u této brandované, nově i nebrandované, varianty telefonu použity senzorová tlačítka, tak mohou být krátkodobým problémem pro ty, kteří jsou zvyklí na HW tlačítka se zpětnou odezvou.

Takto vypadal protější roh (od fotoaparátu) po asi třech měsících (foceno telefonem po sejmutí krytu)

4) Výkon
Jelikož jsem byl „odkojen“ Wizardem jako prvním smartphonem a nepoznal jsem výkonnější stroj, tak nemám s výkonem pochopitelně problém. Doposud jsem se nesetkal s tím, že by mi výkon ať už výpočetní nebo s velikostí pamětí nestačil.
Někdy se tedy stává, že se telefon trochu seká, když se instalují aktualizace a u toho zrovna hraji Angry Birds, ale to je vše.
Problém ohledně výkonu nebo spíše HW tkví v něčem jiném.
Problémem je použitý ARMv6 procesor kvůli neexistující podpoře HW akcelerace u komunitního CM9 a CM10, respektive ICS a JB.

Porovnání výkonů během přetaktovánání a s porovnáním CM7 a CM9

5) Výdrž
I přes poměrně nízkou kapacitu 1200mAh to není tak špatné jak jsem si před koupí myslel. Pokud zrovna příliš dlouho nehraji, tak by mobil vydržel 2 až 3 dny, ale většinou ho na nabíječku dávám každou noc preventivně.
Pokud vezmu za příklad dnešek tak jsem asi 5 minut volal a Wifi mám zapnutou neustále, tak jsem nyní na 84% po víc jak 12ti hodinách.
V procentuálním zastoupení si 27% brala Wifi a po 25% si spotřebovali Ubuntu One a telefon v pohotovostním režimu.
V zátěži to již není tak valné a třeba při současném nabíjení a hraní Angry Birds se telefon celkem umí zahřívat a spíš se ani nenabíjí ani nevybíjí, ale snad veškerou příchozí energii konzumuje. 🙂

Ukázka grafu, při hraní se dostanu jen na jednotky hodin 🙂

Závěr
Pro někoho kdo není náročný nebo s Androidem začíná je to skvělý telefon. Ostatní se asi porozhlédnou u výkonnějších modelů.

A to nejdůležitější na závěr je to, že se s velmi velkou pravděpodobností naučíte platit za aplikace, protože většina placených aplikací stojí kolem dvacetikoruny a to už se nevyplatí namáhat se hledat v jiných zdrojích. 🙂

  • Pokud se ti článek líbil, tak sdílení potěší 😉

5 thoughts on “Půlrok s (prvním) Androidem

  1. Ahoj moc pekny blog jestly se mohu zeptat pres jaky program si ZTE ATLAS W rootnul? snazim se ho eotnout uz asi tyden ale vubec se nedari.. prosim odpovez mi na petr.fiser94@email.cz budu ti moc vdecny diky moc. Petr 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

9 + 1 =